Get Adobe Flash player

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Τηλ: 2410611296

Διεύθυνση: Διγενή 12

414 48, Λάρισα

Αναφορά βλάβης

Δοκιμάστε την ηλεκτρονική Φόρμα της Άμεσης Ανταπόκρισης Βλάβης

Φόρμα αναφοράς βλάβης

Ο καιρός

Χημικός Καθαρισμός Δικτύων Θέρμανσης

 laspi_se_soma

 Σε μια εγκατάσταση θέρμανσης νέα ή υφιστάμενη εισχωρεί αέρας στο κύκλωμα του νερού (ένας γνώριμος θόρυβος σε όλους), το οξυγόνο του αέρα προκαλεί οξείδωση (σκουριά) σε όλα τα μεταλλικά μέρη που συναντά, όπως λέβητα, κυκλοφορητή, θερμαντικά σώματα και σωληνώσεις. Αυτές οι σκουριές μεταφέρονται, με τη βοήθεια του νερού που κυκλοφορεί σε όλο το δίκτυο, και κατακάθονται σε σημεία με δυσκολία ροής μέσα στην εγκατάσταση (γωνίες θερμαντικών σωμάτων, εναλλάκτες θέρμανσης, διακόπτες θερμαντικών σωμάτων, κ.α.) με τη μορφή λάσπης ή κρούστας.


  Αναλύοντας εν συντομία λίγο περισσότερο τα παραπάνω έχουμε τα εξής:

  1.  Σε κάθε κλειστό ή ανοικτό κύκλωμα θέρμανσης ή κλιματισμού, αμέσως μετά την πλήρωση με νερό και την θέση του σε λειτουργία, αρχίζει η διαδικασία της εσωτερικής διάβρωσης των μετάλλων (γαλβανική διάβρωση). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία οξειδίων των μετάλλων, γνωστά ως μαγνητίτη «λάσπη». Τα οξείδια αυτά είναι 5 φορές βαρύτερα του νερού και έτσι, εναποθέτονται στα πιο ήσυχα σημεία μιας εγκατάστασης. 
  2. Το νερό της ύδρευσης, όπως είναι γνωστό περιέχει ανθρακικό ασβέστιο που η περιεκτικότητά του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.
    Μια  ιδιότητα του ανθρακικού ασβεστίου είναι να έλκεται από τις πιο ζεστές επιφάνειες ενός συστήματος. Στην περίπτωση των λεβήτων, έλκεται και σχηματίζει κρούστα ανθρακικού ασβεστίου στις επιφάνειες επαφής με την φλόγα του θαλάμου καύσης, όπως σε καθρέπτες χαλύβδινων λεβήτων, στο πίσω στοιχείο σε μαντεμένιους λέβητες και στους πρωτεύων εναλλάκτες των επίτοιχων λεβήτων.

Το αποτέλεσμα της κρούστας αυτής είναι η μείωση της θερμικής αγωγιμότητας των επιφανειών θερμικής ανταλλαγής, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του λέβητα ακόμη και από το πρώτο ξεκίνημα.

Μη ξεχνάμε ότι όπου έχουμε συχνή απώλεια πίεσης, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε καινούργιο νερό ύδρευσης είτε μέσω του αυτόματου πλήρωσης σε κεντρικούς λέβητες θέρμανσης, είτε μέσω του κρουνού πλήρωσης στους επίτοιχους λέβητες αερίου. Το αποτέλεσμα είναι η είσοδος στην εγκατάσταση καινούργιου ανθρακικού ασβεστίου μέσω του νερού και ο σχηματισμός ολοένα και μεγαλύτερου πάχους κρούστας.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα:

  • Θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα σε χώρους της κατοικίας, δηλαδή ορισμένα δωμάτια να είναι πιο «κρύα» σε σχέση με άλλα, κάτι που δε συνέβαινε κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης.
  • Η απόκριση του συστήματος θέρμανσης γίνεται όλο και πιο αργή, ενώ τις πολύ κρύες μέρες δεν επαρκεί η θέρμανση και ταυτόχρονα η κατανάλωση καυσίμου ολοένα και αυξάνεται.
  • Η εγκατάσταση θέρμανσης λειτουργεί αναγκαστικά σε υψηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη πίεση, με αποτέλεσμα να καταπονείται περισσότερο.
  • Σε σωληνώσεις ενδοδαπέδιου συστήματος μειώνεται η ελαστικότητά τους εξαιτίας της κρούστας που δημιουργείται, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  να μειώνεται η αντοχή τους.
  • Την πλήρη καταστροφή των εναλλακτών θερμότητας, των κυκλοφορητών των επίτοιχων λεβήτων και το τρύπημα των θερμαντικών σωμάτων. 

   Όπως προκύπτει από την ανάλυση των παραπάνω φαινομένων, στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ζεστού - κρύου νερού, έχουμε μία σταδιακή απώλεια της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης που πολλές φορές θα κυμανθεί από 35% μέχρι και 80%.

Σε προηγμένες χώρες είναι υποχρεωτική με νόμο η διαχείριση του νερού εγκαταστάσεων πριν τεθεί σε λειτουργία Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη νομοθεσία.  

   Έτσι για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων έχουμε τον χημικό καθαρισμό, ως μια τεχνική εργασία καθαρισμού εγκαταστάσεων με χρήση χημικών προϊόντων, για την αφαιρέσει επικαθίσεων, όπως άλατα, λεβητόλιθος, σκουριά, υπολείμματα πετρελαιοειδών, γράσα και έλαια. Επιτυγχάνει ομοιογένεια ακόμη και σε σημεία όπως γωνίες και στροφές, όπου υπάρχουν οι περισσότερες επικαθίσεις και ο μηχανικός καθαρισμός δεν είναι εφικτός.

   Η εταιρεία μας έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιεί για τη βελτιστοποίηση των δικτύων θέρμανσης και λεβήτων, δυο διαφορετικές αντλίες χημικού καθαρισμού.

   Μία μικρή αντλία καθαρισμού αλάτων και λάσπης, όπου είναι εφοδιασμένη με ένα ειδικό πλαστικό καπάκι ανθεκτικό στα χτυπήματα και στη διάβρωση παραμένοντας ερμητικά κλειστή εμποδίζοντας τις επικίνδυνες διαρροές χημικών ουσιών, σε επίτοιχους λέβητες και μικρές εγκαταστάσεις θέρμανσης.

mikri_antlia_xhmikou_katharismou

   Και μια πιο δυνατή αντλία καθαρισμού εγκαταστάσεων θέρμανσης.  H φορητή αυτή αντλία χρησιμοποιείται για τη διάσπαση και τον καθαρισμό λάσπης ή αλάτων, κατάλοιπων διάβρωσης και ρινισμάτων σιδήρου που σχηματίζονται στα κλασσικά ή ενδοδαπέδια δίκτυα θέρμανσης.

megali_antlia_xhmikou_katharismou

  Τα χημικά που χρησιμοποιούμε σε κάθε χημικό καθαρισμό εναλλακτών θέρμανσης, λεβήτων, δικτύων θέρμανσης, και θερμαντικών σωμάτων είναι ήπια αλλά και ισχυρά, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εργασίας.

   Το ήπιο καθαριστικό, είναι  μη οξειδωτικό προϊόν, για την απομάκρυνση λάσπης, κατάλοιπων διάβρωσης και ρινισμάτων σιδήρου που σχηματίζονται στα δίκτυα θέρμανσης με την πάροδο των χρόνων, επαναφέροντας το σύστημα θέρμανσης στην αρχική του κατάσταση. Κατάλληλο για όλα τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου.

   Το πιο ισχυρό καθαριστικό, το οποίο  χρησιμοποιείται αντί του ήπιου ως ισχυρότερο καθαριστικό μερικώς φραγμένων εγκαταστάσεων, επαναφέροντας το σύστημα στην αρχική του κατάσταση. Έχει ισχυρή ικανότητα διασποράς και καθαρισμού για την απομάκρυνση υψηλών συγκεντρώσεων κατάλοιπων διάβρωσης και ρινισμάτων σιδήρου που σχηματίζονται στα δίκτυα θέρμανσης με την πάροδο των χρόνων επαναφέροντας το σύστημα θέρμανσης στην αρχική του κατάσταση. Κατάλληλο για όλα τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου.

prin kai meta ton xhmiko katharismo

   Τέλος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του χημικού καθαρισμού γίνεται πλήρωση της εγκατάστασης με μη οξειδωτικό προϊόν για την προστασία κατά της διάβρωσης και των επικαθίσεων σε λέβητες και δίκτυα θέρμανσης. Αποτρέπει τον σχηματισμό φυσαλίδων υδρογόνου στο κύκλωμα, ως αποτέλεσμα της ηλεκτρολυτικής διάβρωσης. Εξασφαλίζει κατά την διάρκεια των χρόνων μέγιστες αποδόσεις, αυξάνει τον χρόνο ζωής του συστήματος ενώ παράλληλα μειώνει τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμου. 

 

 

 

 

Νέα

article thumbnailΒασικές οδηγίες για την προστασία του επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου από παγετό. Δεν πρέπει να είναι κλειστό το ρεύμα και το αέριο. (Δηλαδή οι παροχές ρεύματος και φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές) ...
article thumbnailΤο καλοκαίρι έρχεται και όσο να μη θέλουμε να λειτουργήσουμε τα κλιματιστικά μας, σε μικρές περιόδους καύσωνα θα μας φανούν πολύ χρήσιμα. Ωστόσο, πρέπει να φροντίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα για...
article thumbnail   Σε μια εγκατάσταση θέρμανσης νέα ή υφιστάμενη εισχωρεί αέρας στο κύκλωμα του νερού (ένας γνώριμος θόρυβος σε όλους), το οξυγόνο του αέρα προκαλεί οξείδωση (σκουριά) σε όλα τα μεταλλικά μέρη που συναντά, όπως...
article thumbnailΜε μια επιτυχημένη πορεία πωλήσεων στην Ελληνική αγορά η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία επίτοιχων λεβήτων De Dietrich, έρχεται το φθινόπωρο με μια άκρως δελεαστική προσφορά, συνδυάζοντας τα μοντέλα...

Ακολουθείστε μας

 facebook    YouTube     linked in