Get Adobe Flash player

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Τηλ: 2410611296

Διεύθυνση: Διγενή 12

414 48, Λάρισα

Αναφορά βλάβης

Δοκιμάστε την ηλεκτρονική Φόρμα της Άμεσης Ανταπόκρισης Βλάβης

Φόρμα αναφοράς βλάβης

Ο καιρός

Γεωθερμία

Γεωθερμία

Ο 21ος αιώνας βρίσκει την ανθρωπότητα να ταλαιπωρείται από ένα σημαντικότατο πρόβλημα, που είναι το ενεργειακό. Ως γνωστόν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών μας καλύπτεται παγκοσμίως από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , όπως ορυκτούς άνθρακες και υδρογονάνθρακες .Ο χρόνος ζωής της χρήσης των ορυκτών πόρων είναι τέτοιος που αναγκαζόμαστε  να αναζητήσουμε νέες πηγές ενέργειας .Τα μικρότερα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξάρτηση πολλών κρατών από ένα κράτος (Ρωσία), δημιούργησε μια στροφή αναζήτησης στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως τα πυρηνικά απόβλητα και η αντίθεση πολλών οργανισμών σε αυτά, καθιστούν τις ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μονόδρομο στην επίλυση το ενεργειακού προβλήματος.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν:

 1. την υδροηλεκτρική ενέργεια
 2. την ηλιακή ενέργεια
 3. την αιολική ενέργεια
 4. την γεωθερμική ενέργεια

Η γεωθερμική ενέργεια οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του εσωτερικού της γης, με αποτέλεσμα το έδαφος να έχει μια σταθερή θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αναφορικά κάποιες από τις χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας που εφαρμόστηκαν (μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση) είναι:

 • Η αφαλάτωση
 • Η παραγωγή ψύχους
 • Η θέρμανση οικιών
 • Η θέρμανση θερμοκηπίων
 • Οι ιχθυοκαλλιέργειες
 • Η θέρμανση σε μονάδα αναερόβιας διάσπασης απορριμμάτων

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις γεωθερμικές εφαρμογές εκτός της ηλεκτροπαραγωγής παίζει ο γεωθερμικός κλιματισμός , δηλαδή η θέρμανση και ο δροσισμός των κτηρίων με εκμετάλλευση της θερμοκρασίας του εδάφους. H γεωθερμική ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες εξέρχεται από το έδαφος και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εισέρχεται και αποθηκεύεται σε αυτό, έτσι το έδαφος λειτουργεί σαν αποθηκευτικός συλλέκτης ενέργειας.

Με χρήση γεωθερμικών αντλιών αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια:

 1. Σε μεγάλα βάθη με κάθετους γεωθερμικούς εναλλάκτες (1000 m - 3000 m).
 2. Σε βάθη μικρότερα των 200 m, η οποία είναι μια περιβαλλοντική ενέργεια, μέρος της οποίας είναι ηλιακής προέλευσης, κυρίως στα βάθη των 0-30 m περίπου.
 3. Σε βάθη 0-15 m το ποσοστό της ηλιακής θερμότητας  γίνεται εμφανές,και αυξάνεται καθώς μικραίνει η απόσταση από την επιφάνεια και μεγαλώνει το γεωγραφικό πλάτος του τόπου.

Για την εκμετάλλευση της ενέργειας σε μικρά βάθη χρησιμοποιούνται οριζόντιοι γεωθερμικοί εναλλάκτες, με αξιοποίηση του θερμικού περιεχομένου:

 1. Των υπόγειων νερών (με υδραντλίες), εφόσον μπορούν  να αντληθούν αυτά με επαρκή και σταθερή παροχή.
 2. Των πετρωμάτων (με γεωθερμικούς συλλέκτες), εφόσον δεν διατίθενται τέτοια υπόγεια νερά.

Νέα

article thumbnailΒασικές οδηγίες για την προστασία του επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου από παγετό. Δεν πρέπει να είναι κλειστό το ρεύμα και το αέριο. (Δηλαδή οι παροχές ρεύματος και φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές) ...
article thumbnailΤο καλοκαίρι έρχεται και όσο να μη θέλουμε να λειτουργήσουμε τα κλιματιστικά μας, σε μικρές περιόδους καύσωνα θα μας φανούν πολύ χρήσιμα. Ωστόσο, πρέπει να φροντίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα για...
article thumbnail   Σε μια εγκατάσταση θέρμανσης νέα ή υφιστάμενη εισχωρεί αέρας στο κύκλωμα του νερού (ένας γνώριμος θόρυβος σε όλους), το οξυγόνο του αέρα προκαλεί οξείδωση (σκουριά) σε όλα τα μεταλλικά μέρη που συναντά, όπως...
article thumbnailΜε μια επιτυχημένη πορεία πωλήσεων στην Ελληνική αγορά η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία επίτοιχων λεβήτων De Dietrich, έρχεται το φθινόπωρο με μια άκρως δελεαστική προσφορά, συνδυάζοντας τα μοντέλα...

Ακολουθείστε μας

 facebook    YouTube     linked in