Get Adobe Flash player

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Τηλ: 2410611296

Διεύθυνση: Διγενή 12

414 48, Λάρισα

Αναφορά βλάβης

Δοκιμάστε την ηλεκτρονική Φόρμα της Άμεσης Ανταπόκρισης Βλάβης

Φόρμα αναφοράς βλάβης

Ο καιρός

Λεβητοστάσιο

 

 

• Ποιός είναι ο χώρος που λέμε λεβητοστάσιο?

Το λεβητοστάσιο είναι ο χώρος όπου είναι εγκατεστημένος ο λέβητας – καυστήρας και όλα τα εξαρτήματα για την κεντρική μας θέρμανση. Αν και πολλά λεβητοστάσια δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την απαιτούμενη νομοθεσία. Προσπαθούμε τουλάχιστον σαν ιδιοκτήτες να τα κρατάμε καθαρά, χωρίς εύφλεκτα υλικά αποθηκευμένα και τουλάχιστον με έναν αυτόματο πυροσβεστήρα οροφής.

• Ποιος είναι ο καυστήρας και ποιος ο λέβητα μέσα στο λεβητοστάσιο?

Ο λέβητας είναι σχηματικά το μεγάλο ορθογώνιο κουτί που καταλήγουν οι σωλήνες της θέρμανσης. Ο καυστήρας είναι σχηματικά το τετράγωνο κουτί που είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του λέβητα.

• Τι είναι το Κλειστό δοχείο διαστολής?

Είναι σχηματικά στρογγυλό σιδερένιο δοχείο κόκκινου χρώματος. Είναι ένα κλειστό δοχείο έχοντας εσωτερικά μια σαμπρέλα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται αέρας και από την άλλη πλευρά νερό από την εγκατάσταση της θέρμανσης. Επειδή το νερό όταν ζεσταθεί αυξάνεται ο όγκος του, για να μην έχουμε προβλήματα στην εγκατάστασή μας, παραλαμβάνει αυτή τη διαστολή το συγκεκριμένο δοχείο.

• Ποιος είναι ο αυτόματος πλήρωσης και που το ρυθμίζουμε?

Είναι ένα εξάρτημα του λεβητοστασίου τοποθετημένο πάνω στη σωλήνωση της κεντρικής θέρμανσης και συμπληρώνει αυτόματα νερό στην εγκατάσταση. Συνήθως έχει επάνω του ένα μανόμετρο (Ρολογάκι) που δείχνει τη πίεση του νερού της εγκατάστασης σε εκείνο το σημείο. Η ρύθμισή του πρέπει να γίνει από τον συντηρητή διότι κάθε εγκατάσταση έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.

• Τι είναι ο αυτόματος πυροσβεστήρας οροφής? Που τοποθετείται?

Είναι ένας αυτόματος πυροσβεστήρας οροφής στρογγυλός συνήθως κόκκινου χρώματος. Έχει μέσα ξηρή σκόνη σε υψηλή πίεση και στη κάτω πλευρά του μία κάψουλα από γυαλί με ένα ειδικό υγρό. Τοποθετείται πάντα πάνω από το καυστήρα σε απόσταση 1,5 μέτρα. Όταν η θερμοκρασία στη γυάλινη κάψουλα υπερβεί κάποια τιμή, τότε σπάει και βγαίνει με πίεση η σκόνη που έχει μέσα του. Οπότε γίνεται αντιληπτό για πιο λόγο πρέπει να τοποθετείται στο συγκεκριμένο σημείο.

• Βλέπω νερά με σκουριές στο πίσω μέρος του λέβητα. Τι είναι?

Αυτό το παρατηρούμε και σε λέβητες με καύσιμο αέριο και με πετρέλαιο. Δεν εξαρτάται από το καύσιμο αλλά από τη θερμοκρασία των καυσαερίων. Όλα αυτά τα νερά προέρχονται από τις υγροποιήσεις που γίνονται στη καμινάδα λόγω της επαφής των ζεστών καυσαερίων με τη κρύα καμινάδα. Όμως σε λέβητα από χάλυβα αυτά τα νερά μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι και τη καταστροφή του λέβητα. Λύση μπορεί να δώσει μόνο τεχνικός.

• Ανάβω το θερμοστάτη και ο επίτοιχος λέβητας δεν λειτουργεί. Τι κάνω?

Κοιτάμε στο λέβητα εάν έχει μπλοκάρει, συνήθως ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι. Εάν έχει μπλοκάρει τότε του κάνουμε επανεκκίνηση (Reset). Από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή μπορούμε να βρούμε και το λόγο που μπλόκαρε, εάν αναγνωρίσουμε τους κωδικούς σφάλματος. Τώρα εάν δεν έχει μπλοκάρει, κοιτάμε τη πίεση του νερού και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται. Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο τότε επικοινωνήστε με τον συντηρητή.

• Όταν ξεκινάει ο καυστήρας ακούγεται ένα έντονο κτύπημα. Τι είναι?

Αυτό το κτύπημα έχει να κάνει με τη ρύθμιση της καύσης ή/και με τη συνεργασία του λέβητα με το καυστήρα. Καλό είναι να γίνεται ένας έλεγχος από τον μηχανολόγο πριν τα αγοράσουμε, εάν ταιριάζουν (παντρεύονται).

• Ενώ έχω κλείσει το θερμοστάτη μου, ακούω στα σώματά μου ένα βουητό για καμιά ώρα και μετά σταματάει. Τι είναι?

Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο κυκλοφορητή αυτό το βουητό. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αυτονομία με ηλεκτροβάνες στη πολυκατοικία, και αυτός που κλείσει τελευταίος το θερμοστάτη του να έχει αυτό το θόρυβο. Εάν συμβαίνει υπό άλλες συνθήκες τότε χρειάζεται έλεγχο η εγκατάσταση από τεχνικό.

• Τι είναι μια μικρή τρύπα στο καπναγωγό πίσω από το λέβητα;

Μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος του καπναγωγού γίνεται από τον συντηρητή για να μπορέσει να μετρήσει με τον αναλυτή καυσαερίων την ποιότητα καύσης. Έτσι θα μπορέσει να γίνει μια βέλτιστη καύση, ώστε να επιτευχθεί ο υψηλός βαθμός απόδοσης. Δηλαδή να εξοικονομήσουμε και χρήματα.

Νέα

article thumbnailΒασικές οδηγίες για την προστασία του επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου από παγετό. Δεν πρέπει να είναι κλειστό το ρεύμα και το αέριο. (Δηλαδή οι παροχές ρεύματος και φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές) ...
article thumbnailΤο καλοκαίρι έρχεται και όσο να μη θέλουμε να λειτουργήσουμε τα κλιματιστικά μας, σε μικρές περιόδους καύσωνα θα μας φανούν πολύ χρήσιμα. Ωστόσο, πρέπει να φροντίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα για...
article thumbnail   Σε μια εγκατάσταση θέρμανσης νέα ή υφιστάμενη εισχωρεί αέρας στο κύκλωμα του νερού (ένας γνώριμος θόρυβος σε όλους), το οξυγόνο του αέρα προκαλεί οξείδωση (σκουριά) σε όλα τα μεταλλικά μέρη που συναντά, όπως...
article thumbnailΜε μια επιτυχημένη πορεία πωλήσεων στην Ελληνική αγορά η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία επίτοιχων λεβήτων De Dietrich, έρχεται το φθινόπωρο με μια άκρως δελεαστική προσφορά, συνδυάζοντας τα μοντέλα...

Ακολουθείστε μας

 facebook    YouTube     linked in