Ο καιρός
Προβλήματα φυσικού αερίου
• Στο λέβητα που καίει αέριο πότε είναι καλύτερα να του κάνω συντήρηση?
Γενικά έχει επικρατήσει η συντήρηση να γίνεται πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Εδώ δεν υπάρχουν επικαθίσεις για να μας επηρεάζουν τεχνικά. Προτιμάμε πριν την έναρξη της λειτουργίας για να γίνουν και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.
• Τι χρειάζεται να αλλάξω στο λέβητα πετρελαίου, για να δουλέψει με φυσικό αέριο?
Σε ορισμένες περιπτώσεις η απλή αντικατάσταση των καυστήρων δεν επαρκεί για την χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου και απαιτείται κάποια επέμβαση στον ενεργειακό εξοπλισμό (λέβητες). Οι απαιτούμενες μετατροπές σχετίζονται κυρίως με τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο μετάδοσης της θερμότητας κατά την καύση φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων (πετρέλαιο). Κατά την καύση πετρελαίου η θερμότητα μεταδίδεται με ακτινοβολία (60%-70%) λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, ενώ στη περίπτωση του φυσικού αερίου πέραν της ακτινοβολίας (50%-60%) σημαντικό μέρος της θερμότητας μεταφέρεται με απαγωγή. Τέλος η καμινάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να έχουμε μια πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου με τη χρήση του φυσικού αερίου.
• Ποιός είναι ο επίτοιχος λέβητας αερίου?
Είναι ο λέβητας με όλα τα παρελκόμενα του, που είναι τοποθετημένος στο τοίχο. Τα καύσιμα τα οποία καίγονται είναι σε αέρια και μόνο μορφή (Φυσικό αέριο, Υγραέριο). Βέβαια υπάρχουν και ηλεκτρικοί επίτοιχοι λέβητες.
• Ο επίτοιχος λέβητας θέλει συντήρηση?
Φυσικά και χρειάζεται συντήρηση σε ετήσια βάση. Όλοι οι κατασκευαστές το αναφέρουν στο εγχειρίδιο χρήσης του κάθε λέβητα. Εκτός από το λέβητα πρέπει μια φορά το χρόνο να ελέγχονται το φίλτρο νερού, ο μαγνήτης αλάτων και η σωλήνωση του φυσικού αερίου για διαρροές.
• Τι είναι ο χημικός καθαρισμός που θέλει ο επίτοιχος λέβητας;
Ο χημικός ή βιοχημικός καθαρισμός στον επίτοιχο λέβητα γίνεται στον εναλλάκτη της θέρμανσης ή/και του ζεστού νερού χρήσης. Θα απαιτείται όταν τα άλατα που έχουν επικαθίσει στον εναλλάκτη δυσκολεύουν το νερό να περάσει από μέσα του. Οι κατασκευαστές λεβήτων συνιστούν να γίνεται επεξεργασία στο νερό που μπαίνει στην εγκατάσταση της θέρμανσης. Ένας μαγνήτης αλάτων δίνει μακροζωία στο λέβητα.
• Ποιο είναι το δίκτυο του φυσικού αερίου που ανήκει στον ιδιοκτήτη?
Είναι ο σωλήνας που ξεκινάει από το μετρητή φυσικού αερίου και καταλήγει στο καυστήρα ή τον επίτοιχο λέβητα. Αυτή η γραμμή γίνεται από τον εγκαταστάτη που ορίζει ο ιδιοκτήτης. Μετά από τον έλεγχο της σωλήνωσης και τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο από τον πάροχο (Ε.Π.Α.), απαγορεύεται οποιαδήποτε αυθαίρετη τροποποίηση της. Βάση νομοθεσίας πρέπει η γραμμή να ελεγχθεί (πρεσαριστεί) για διαρροές μια φορά στα δύο χρόνια.
• Τι είναι ο ανιχνευτής φυσικού αερίου? Πού τοποθετείται?
Είναι το εξάρτημα εκείνο που μπορεί να εντοπίσει κάποια ικανή διαρροή φυσικού αερίου. Συνήθως τοποθετείται σε λεβητοστάσια σαν επιπλέον ασφάλεια. Η θέση που θα εγκατασταθεί είναι ψηλά πάνω από τη γραμμή τροφοδοσίας και είναι πολύ σημαντική, ώστε να έχει μια σωστή λειτουργία. Μπορεί να συνδεθεί με μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα αποκοπής φυσικού αερίου, ώστε να αποκόπτεται η παροχή του φυσικού αερίου σε περίπτωση εντοπισμού διαρροής.
• Βλέπω άσπρο καπνό στο καπναγωγό (καμινάδα) του επίτοιχου λέβητα.
Όταν δούμε κάτι τέτοιο τότε ξέρουμε ότι ο επίτοιχος λέβητας είναι τεχνολογίας συμπύκνωσης. Αυτός ο άσπρος καπνός δεν είναι τίποτε άλλο από υδρατμούς, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως ξέρουμε σίγουρα ότι ο λέβητας μας δεν είναι τεχνολογίας συμπύκνωσης τότε πρέπει άμεσα να ελεγχθεί από τον συντηρητή.
• Γιατί πέφτει συχνά η πίεση του νερού στον επίτοιχο λέβητα?
Επειδή όλοι οι κατασκευαστές των επίτοιχων λεβήτων δεν συνιστούν την εγκατάσταση αυτόματου πλήρωσης στο λέβητα, εάν υπάρχει έστω και κάπου στην εγκατάσταση θέρμανσης μια μικρή διαρροή νερού, τότε πέφτει η πίεση. Βέβαια επιβάλλεται και ένας έλεγχος στο κλειστό δοχείο διαστολής.
• Όταν λειτουργεί η θέρμανση ακούω κτυπήματα από το εσωτερικό του επίτοιχου λέβητα. Τι είναι?
Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στον εναλλάκτη της θέρμανσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουμε τη λειτουργία του και να καλέσουμε τεχνικό.
• Όταν λειτουργεί το ζεστό νερό χρήσης ακούω κτυπήματα από το εσωτερικό του επίτοιχου λέβητα. Τι είναι?
Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στον εναλλάκτη του ζεστού νερού χρήσης ή στον διθερμικό εναλλάκτη από τη πλευρά του ζεστού νερού χρήσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουμε τη λειτουργία του και να καλέσουμε τεχνικό.
• Έχω επίτοιχο λέβητα και καθώς κάνω μπάνιο έρχεται μια κρύο και μια ζεστό νερό ενώ τη βρύση δεν τη κλείνω. Γιατί?
Συνήθως αυτό οφείλεται σε ένα αισθητήριο που έχει ο λέβητας για να μας ορίζει το πόσο ζεστό νερό θα έχουμε. Αυτό το αισθητήριο είναι αναλώσιμο και πρέπει μια φορά στα τέσσερα χρόνια να αντικαθιστάται.
• Τα νερά που βγάζει κατά τη λειτουργία του ο επίτοιχος λέβητας συμπύκνωσης είναι βλαβερά?
Δεδομένου ότι το καύσιμο μας είναι αέριο και αυτά είναι υδρατμοί από τα καυσαέρια, τότε αυτό που τρέχει είναι καθαρό νερό και μπορούμε να τα ρίξουμε χωρίς φόβο στο σιφόνι ή στην υδρορροή.
• Ανάβω το θερμοστάτη και ο επίτοιχος λέβητας δεν λειτουργεί. Τι κάνω?
Κοιτάμε στο λέβητα εάν έχει μπλοκάρει, συνήθως ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι. Εάν έχει μπλοκάρει τότε του κάνουμε επανεκκίνηση (Reset). Από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή μπορούμε να βρούμε και το λόγο που μπλόκαρε, εάν αναγνωρίσουμε τους κωδικούς σφάλματος. Τώρα εάν δεν έχει μπλοκάρει, κοιτάμε τη πίεση του νερού και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται. Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο τότε επικοινωνήστε με τον συντηρητή.