ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ

Το λεβητοστάσιο είναι ο χώρος όπου είναι εγκατεστημένος ο λέβητας – καυστήρας και όλα τα εξαρτήματα για την κεντρική μας θέρμανση. Αν και πολλά λεβητοστάσια δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την απαιτούμενη νομοθεσία. Προσπαθούμε τουλάχιστον σαν ιδιοκτήτες να τα κρατάμε καθαρά, χωρίς εύφλεκτα υλικά αποθηκευμένα και τουλάχιστον με έναν αυτόματο πυροσβεστήρα οροφής.

Ο λέβητας είναι σχηματικά το μεγάλο ορθογώνιο κουτί που καταλήγουν οι σωλήνες της θέρμανσης. Ο καυστήρας είναι σχηματικά το τετράγωνο κουτί που είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του λέβητα.

Είναι σχηματικά στρογγυλό σιδερένιο δοχείο κόκκινου χρώματος. Είναι ένα κλειστό δοχείο έχοντας εσωτερικά μια σαμπρέλα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται αέρας και από την άλλη πλευρά νερό από την εγκατάσταση της θέρμανσης. Επειδή το νερό όταν ζεσταθεί αυξάνεται ο όγκος του, για να μην έχουμε προβλήματα πίεσης στην εγκατάστασή μας, παραλαμβάνει αυτή τη διαστολή το συγκεκριμένο δοχείο.

Είναι ένα εξάρτημα του λεβητοστασίου τοποθετημένο πάνω στη σωλήνωση της κεντρικής θέρμανσης και συμπληρώνει αυτόματα νερό στην εγκατάσταση. Συνήθως έχει επάνω του ένα μανόμετρο (Ρολογάκι) που δείχνει τη πίεση του νερού της εγκατάστασης σε εκείνο το σημείο. Η ρύθμισή του πρέπει να γίνει από τον συντηρητή διότι κάθε εγκατάσταση έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Είναι ένας αυτόματος πυροσβεστήρας στρογγυλός συνήθως κόκκινου χρώματος που τοποθετείται στην οροφή. Έχει μέσα ξηρή σκόνη σε υψηλή πίεση και στη κάτω πλευρά του μία κάψουλα από γυαλί με ένα ειδικό υγρό. Τοποθετείται πάντα πάνω από το καυστήρα σε απόσταση 1,5 μέτρα. Όταν η θερμοκρασία στη γυάλινη κάψουλα υπερβεί κάποια θερμοκρασία, τότε σπάει και βγαίνει με πίεση η σκόνη που έχει μέσα του. Οπότε γίνεται αντιληπτό για πιο λόγο πρέπει να τοποθετείται στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό το παρατηρούμε και σε λέβητες με καύσιμο αέριο και με πετρέλαιο. Δεν εξαρτάται από το καύσιμο αλλά από τη θερμοκρασία των καυσαερίων. Όλα αυτά τα νερά προέρχονται από τις υγροποιήσεις που γίνονται στη καμινάδα λόγω της επαφής των ζεστών καυσαερίων με τη κρύα καμινάδα. Όμως σε λέβητα από χάλυβα αυτά τα νερά μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι και τη καταστροφή του λέβητα. Λύση μπορεί να δώσει μόνο τεχνικός.

Κοιτάμε στο λέβητα εάν έχει μπλοκάρει, συνήθως ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι. Εάν έχει μπλοκάρει τότε του κάνουμε επανεκκίνηση (Reset). Από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή μπορούμε να βρούμε και το λόγο που μπλόκαρε, εάν αναγνωρίσουμε τους κωδικούς σφάλματος. Τώρα εάν δεν έχει μπλοκάρει, κοιτάμε τη πίεση του νερού και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται. Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο τότε επικοινωνήστε με τον συντηρητή

Αυτό το κτύπημα έχει να κάνει με τη ρύθμιση της καύσης ή/και με τη συνεργασία του λέβητα με το καυστήρα. Καλό είναι να γίνεται ένας έλεγχος από τον μηχανολόγο πριν τα αγοράσουμε, εάν ταιριάζουν (παντρεύονται).

Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο κυκλοφορητή αυτό το βουητό. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αυτονομία με ηλεκτροβάνες στη πολυκατοικία, και αυτός που κλείσει τελευταίος το θερμοστάτη του να έχει αυτό το θόρυβο. Εάν συμβαίνει υπό άλλες συνθήκες τότε χρειάζεται έλεγχο η εγκατάσταση από τεχνικό.

Μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος του καπναγωγού γίνεται από τον συντηρητή για να μπορέσει να μετρήσει με τον αναλυτή καυσαερίων την ποιότητα καύσης. Έτσι θα μπορέσει να ρυθμίσει τη καύση, ώστε να επιτευχθεί ο υψηλός βαθμός απόδοσης. Δηλαδή να εξοικονομήσουμε και χρήματα.

Shares
Call Now Button